Sunday 2 February 2014

Στη μέση του πουθενά


Συλλογή διηγημάτων του βρετανού συγγραφέα Γκουίλ Τζέιμς Τόμας

Οκτώ εντελώς απροσδόκητες, παράδοξες, χιουμοριστικές και ελαφρώς απελπισμένες ιστορίες



  «Η ζωή ήταν αρκετά απλή κάτω απ’ τη στέγη τους.  Εδώ και κάποια χρόνια πάνω κάτω συνέβαιναν τα ίδια πράγματα. Υπήρχαν φορές που κοιτούσε από το παράθυρο και έβλεπε τη Τζούλια να φιλάει ένα τύπο στην άλλη άκρη του δρόμου. Ήταν κάτι που πάντα τον έριχνε όσο κι αν προσπαθούσε να μείνει ανεπηρέαστος, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να πει κάτι γι’ αυτό.  Έτσι πάνε αυτά τα πράγματα. Ο Γκούσο εξακολουθούσε να την αγαπάει, με τον τρόπο του».

 Η ζωή είναι μια αλλαγή, όπως λένε και, φυσικά, το θέμα της αλλαγής είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αλλά σε γενικές γραμμές αυτό με το οποίο ασχολούμαι εδώ είναι η μάχη που γίνεται κατά τη διαδικασία της αλλαγής –αλλά και της προσαρμογής. Χαρακτήρες που ψάχνουν με κάποιο τρόπο να αλλάξουν τη ζωή τους, ή απλά έχουν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που τους γυρίζουν πίσω στο παρελθόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως πρόκειται για χαρακτήρες που αναμετρώνται με μια καινούργια πραγματικότητα στη ζωή τους. (Από την εισαγωγή του συγγραφέα, γραμμένη ειδικά για την ελληνική έκδοση της συλλογής)


Ο Γκουίλ Τζέιμς Τόμας γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας, το 1987. Έχει γράψει διηγήματα, δοκίμια και ένα μυθιστόρημα. Το ενδιαφέρον του για τη λογοτεχνία ξεκίνησε όταν διάβασε το μυθιστόρημα «Άνθρωποι και Ποντίκια», του Τζον Στάινμπεκ στο μάθημα των Αγγλικών του σχολείου. Εντούτοις ήταν αφού τελείωσε τις σπουδές του, στα 19, και μπήκε στον κόσμο της πλήρους απασχόλησης με τη συγγραφή που ένιωσε την ανάγκη να γράφει –και να κρατάει σημειώσεις σε ό,τι έβρισκε μπροστά του, από σακούλες που δίνουν στα αεροπλάνα μέχρι χαρτοπετσέτες. Αργότερα έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο: «Captains of Sinking Ships». Από τότε, ο Γκουίλ έχει δει τα κείμενά του να εκδίδονται σε γραπτές και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Οι ιστορίες που βρίσκονται «Στη μέση του πουθενά» είναι η πρώτη του συλλογή διηγημάτων. Ο Γκουίλ ελπίζει να συνεχίσει το γράψιμο μέχρι που να μην έχει μείνει τίποτε πια να πει και έτσι να μπορέσει να σταματήσει και να τα αφήσει πίσω του.

Στη μέση του πουθενά
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γκουίλ  Τζέιμς Τόμας
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γρηγόρης Παπαδογιάννης
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ: strangeland
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Γιάννης Πετράκης
ΣΕΙΡΑ: Παράξενες Μέρες στον κόσμο -03
ISBN  978-618-80905-8-3
ΣΕΛΙΔΕΣ: 94
ΤΙΜΗ:    10 ευρώ


γραμμένες από τον συγγραφέα του μυθιστορήματος Captains of Sinking Ships, Γκουίλ Τζέιμς Τόμας. Αυτή είναι η πρώτη του συλλογή διηγημάτων και η πρώτη φορά που ένα έργο του μεταφράζεται στα ελληνικά.  Οι Παράξενες Μέρες ανακάλυψαν έναν νέο, ταλαντούχο, πολύ ξεχωριστό συγγραφέα -τώρα είναι η σειρά σας.

No comments:

Post a Comment