Monday 4 November 2013

Πως θα στείλετε το κείμενο σας στις Παράξενες Μέρες



ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Θέλουμε να διαβάσουμε το γραπτό σας. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι η πρώτη φορά που το στέλνετε κάπου ή η εκατοστή. Μας ενδιαφέρει να είναι αδημοσίευτο –ή πάντως να έχετε εσείς τα δικαιώματα του γραπτού σας.
  
Μας ενδιαφέρει να είναι καλογραμμένο –και το εννοούμε από κάθε άποψη. Θέλουμε να είναι προσεγμένο από ορθογραφική και συντακτική άποψη.

Αν δεν είναι, φυσικά και δεν θα το αγνοήσουμε. Να θυμάστε όμως ότι η εμφάνιση του γραπτού πάντα παίζει ένα ρόλο.

Θέλουμε διηγήματα ή νουβέλες ή μυθιστορήματα. Στη σελίδα "προτάσεις για συνεργασία" μπορείτε να δείτε τι προδιαγραφές βάζουμε για το κάθε είδος.

 Δεν θέλουμε, για την ώρα τουλάχιστον, ποίηση.

 Για τα διηγήματα, τις νουβέλες και τα μυθιστορήματα δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος –μπορείτε να στείλετε ό,τι είδος μυθιστορήματος θέλετε. Να θυμάστε όμως ότι αυτό που κυρίως ψάχνουμε είναι κείμενα που θα εκφράσουν το σήμερα. Το λέμε από την αρχή: δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα τα κείμενα που έχουν το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.


Δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα «παλιές ιστορίες». Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε το πραγματικά σημαντικό βιβλίο για το λόγο αυτό και μόνο. Το παρελθόν μπορεί να μας εμπνεύσει για υπέροχα πράγματα. Εκείνο που δεν θέλουμε είναι το πεπαλαιωμένο ύφος, τις παλιές συγγραφικές «μανιέρες», και το ξεπερασμένο «παλιού τύπου» γράψιμο.


Εννοείται ότι υπάρχουν αριστουργήματα, διαχρονικά έργα, που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του σύγχρονου αναγνώστη, κι ας έχουν γραφτεί εκατοντάδες χρόνια πριν. Και θα σας παρουσιάσουμε κάποια από αυτά. Από εσάς όμως, που γράφετε το έργο σας σ’ αυτές τις παράξενες μέρες που ζούμε, ζητάμε αυτό που μας αφορά σήμερα, τώρα, εδώ και (γιατί όχι;) τα διαχρονικά έργα του μέλλοντος


Εκείνο που σίγουρα δεν θέλουμε είναι κείμενα που προβάλλουν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό διαχωρισμό, κείμενα που προβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο το ρατσισμό. Επίσης δεν δεχόμαστε προς δημοσίευση κείμενα που εξυπηρετούν καθαρά πορνογραφικούς σκοπούς. Εννοείται ότι δεν υπάρχει περιορισμός σε κείμενα ερωτικού περιεχομένου.



ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Στείλτε τα κείμενα σας σε ηλεκτρονική μορφή κατά προτίμηση σε Arial ή Georgia 12αρια και οπωσδήποτε σε word.doc και σίγουρα όχι σε pdf. Δεχόμαστε κείμενα μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.


Προσοχή: Μην προσπαθείτε να "σελιδοποιήσετε" το κείμενό σας. Κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης σελίδας δυσκολεύει τη δική μας ανάγνωση. Τα κείμενά σας πρέπει να υποβάλλονται στην πιο απλή μορφή.

  Τα κείμενα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 200 λέξεις) του συγγραφέα. Επίσης στο mail σας (χωρίς επισύναψη) πρέπει να αναφέρετε το όνομα και τη διεύθυνσή επικοινωνίας (ηλεκτρονική και ταχυδρομική)

Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε αν το κείμενό σας έχει υποβληθεί σε άλλο εκδοτικό οίκο ή σε λογοτεχνικό διαγωνισμό.

Δεχόμαστε μόνο μία υποβολή πρότασης από κάθε συγγραφέα. Αφού απαντήσουμε –όποια κι αν είναι η απάντηση- μπορείτε να μας στείλετε κάποια άλλη δουλειά σας.

Για κάθε πρόταση που έρχεται με ηλεκτρονική μορφή θα υπάρχει επιβεβαιωτικό σημείωμα μέσα σε τρεις μέρες –αν είναι σύμφωνη με τους όρους συμμετοχής.

Θα απαντήσουμε σε όλα τα γραπτά που θα έρθουν. Κι όταν λέμε σε όλα, το εννοούμε. Η απάντηση στην πρότασή σας θα έρθει σε διάστημα 8 έως 10 εβδομάδων από την υποβολή της.

 Πιστεύουμε ότι καθένας από τους υποψήφιους συγγραφείς μας, ανεξάρτητα αν κάνουμε ή όχι δεκτό το γραπτό του, αξίζει κάτι καλύτερο από μια τυπική απάντηση. Γι’ αυτό το λόγο οι απαντήσεις μας θα απευθύνονται πάντα στο συγκεκριμένο συγγραφέα και -όπου πιστεύουμε ότι αυτό έχει σημασία θα γράφουμε τη γνώμη μας για το κείμενο.

 ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οι εκδόσεις μας προς το παρόν θα έχουν τη μορφή του παλιού καλού βιβλίου, συνήθως διαστάσεων 14Χ21. Μέσα στα σχέδιά μας είναι και η έκδοση σε μορφή e-book, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει την έκδοση και διανομή σε μορφή kindle από διαδικτυακά βιβλιοπωλεία όπως το amazon.

Κάθε βιβλίο που θα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες σημαίνει και ένα συμβόλαιο με το συγγραφέα. Το συμβόλαιο αυτό σημαίνει για όλους χωρίς καμία εξαίρεση ποσοστά 10% για συγγραφείς μυθιστορημάτων ή συλλογές διηγημάτων ενός συγγραφέα.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι η καταβολή των ποσοστών μετά την πώληση των 200 πρώτων αντιτύπων, με σκοπό να έχει εξασφαλιστεί τουλάχιστον ένα μίνιμουμ εσόδων -ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε. Αυτό, απλά και καθαρά είναι ο βασικός όρος στο συμβόλαιο που θα υπογράφουμε μαζί.

Οι εκδόσεις μας θα είναι με το σύστημα print on demand (σε 200 αντίτυπα κάθε μία) και ψηφιακή εκτύπωση. Ο συγγραφέας θα ενημερώνεται για κάθε νέα εκτύπωση.

Κάθε συγγραφέας δικαιούται δωρεάν δύο αντίτυπα από το βιβλίο του και έκπτωση 25% στα αντίτυπα του βιβλίου του που θα παραγγείλει και 20% σε οποιοδήποτε βιβλίο των εκδόσεών μας.

 Εννοείται ότι κάθε συγγραφέας θα έχει το δικαίωμα να διαπιστώνει μόνος του την πορεία του βιβλίου του με τα ενημερωτικά δελτία που θα στέλνουμε στο τέλος κάθε χρόνου. Οι πληρωμές των ποσοστών από τα δικαιώματα των συγγραφέων θα καταβάλλονται μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.



ΕΠΟΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Οι Παράξενες Μέρες διαβάζουν τα κείμενά σας από το Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο. Στο ενδιάμεσο διάστημα πρέπει να αφοσιωθούμε στην ετοιμασία των εκδόσεων (και στις διακοπές μας!). ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1η Μαϊου. Κείμενα που παίρνουμε μέχρι και την 1 Μαϊου θα έχουν την απάντησή τους στο τακτικό μας διάστημα. Μετά την 1η Μαϊου, και μέχρι την 1η Οκτωβρίου τα κείμενά σας δεν θα χαθούν αλλά θα πρέπει να περιμένετε απάντηση 8-10 εβδομάδες μετά την 1η Οκτωβρίου.



Ελπίζουμε σύντομα να συναντηθούμε σ' αυτές τις παράξενες μέρες!

No comments:

Post a Comment